Tesis Güvenlik Belgesinin alınma süresi Kişi Güvenlik Belgesi için başvuru yapılan kişi sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Asgari seviyede Kişi Güvenlik Belgesi için başvuru yapılan personele göre belgenin alınma süresi 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Ancak bu süreler kesin değildir. Personellerin arşiv ve güvenlik araştırma durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Tesis Güvenlik Belgesi alınması için aşağıdaki süreci takip etmek sürecin uzamaması için önem arzetmektedir.
- Özel Güvenlik izin belgesi alınması : Şirketimizin faaliyet alanı, konumu, personel sayısı, çalışma saatleri vs. dikkate alınarak Hizmet Satın almak sureti veya kendi bünyemizde çalıştırmak suretiyle olan sistemlerden birini seçerek Özel güvenlik izin belgesinin alınması gerekmektedir.
- Fiziki şartların yerine getirilmesi: Tesis Güvenlik Belgesinin alınması için yönerge gereği yapılması gereken zorunlu fiziki tedbirler bulunmaktadır. Bunlar;
a. Dış kuşak emniyet tedbirleri. (müstakil ve zemin katta olan firmalar için)
b. Kamera sistemi
c. Bazı odalar için kartlı geçiş sistemi
d. Kırmızı hattın kurulması (yerel ağ)
e. Kontrollü oda
f. Kontrollü Bölge
g. Toplantı odası
h. Bilgi sistem odası
i. Özel Güvenlik alanı (şirketin konumuna göre banko, kulübe vs.) - Başvuru Evraklarının Gönderilmesi : Fiziki şartların yerine getirilmesini müteakip başvuru evraklarının MSB Teknik Hizmetler Genel Müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir. Başvuru esnasında yönerge esaslarına göre Tesis Güvenlik Belgesi Başvuru evrakları ve Kişi Güvenlik Belgesi başvuru evraklarının birlikte tanzim edilip gönderilmesi gerekmektedir.
Evraklar siyah ince klasöre tanzim edilerek gönderilmesi istenmektedir. MSB’nin incelemesi neticesinde tespit edilen eksiklikler firmamıza bildirileri. Tamamlanması için süre verilir o süre içerisinde eksiklikler tamamlanır. - Başvuru Sonucunda Yapılması Gerekenler: Yaklaşık başvuru sonrasında 3-4 aylık bir süremiz mevcuttur. Bu süre içerisinde Tesis Güvenlik Belgesi kapsamında gerekli olan levhalar, etiketler, defterler, kaşeler ve yönergenin istediği malzemeler temin edilerek montajları yapılmalıdır. Başvurudan itibaren mümkünse ziyaretçi kayıtları tutulmalı, emanet işlemleri yapılmalıdır. Kurumsal bir hafıza oluşturulması açısından önemlidir.
Gizlilik dereceli bilgi ve belgeye nüfus edecek personelin eğitilmesi gerekmektedir. Özellikle Tesis Güvenlik Koordinatörü ve bilgi işlem sorumlusu konuya tam hakimiyet içerisinde olmalıdır. Diğer kişi güvenlik belgesi talep edilen personelde iç eğitime tabi tutulmalıdır. - Denetim : MSB Tesis Güvenlik Koordinatörünü arayarak denetimin yapılacağı tarihi bildirir. Bildirilmenin kaç gün önceden olduğu değişkenlik göstermektedir. Başvurunun 2’nci ayından itibaren her an denetim olacakmış gibi hazırlıklı olmak gerekmektedir.
Denetim MSB Teknik Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Online ve fiziki olarak gelinerek yapılabilir. Yönerge esaslarına göre 50 soruluk kontrol formuna göre denetlenmektedir. Ancak bu 50 sorunun alt maddeleri denetmenin sorumluluğunda artırılabilmektedir.
Denetleme sonrasında denetimin başarılı olup olmadığı firma yetkilisine bildirilir. - Denetleme Sonrasında Yapılacak İşlemler : Denetleme sonrasında denetleme heyeti tarafından denetlemenin başarılı olup olmadığı firmaya bildirilir. Başarılı geçen denetleme sonrasında denetmenler tesis güvenlik koordinatöründen TÖGEK ve taahhütnamelerden yeni tarihli olarak ve düzeltmelerin yapılmış şekli ile ister. Firma tarafından en kısa sürede tanzim edilerek gönderilir. Minör hatalar var ise o hataların giderilerek yapılan düzeltmelerin fotoğrafları, görüntüleri istenebilir. Aynı yazı ile gönderilmesi istenir.
Eğer denetim olumsuz geçmiş ise MSB tarafından yazı ile firmaya bildirilir. Bu eksikliklerin giderilmesi için firmaya 3 Aylık bir süre verilir ve firma tekrar denetlenir. Bir firmanın aynı başvuru ile 2 adet denetlenme hakkı vardır. Her iki denetlemede de olumsuz sonuç alan firmanın 6 aydan önce yeni başvuru hakkı yoktur.
Belgelerin alınmasına hak kazanılmasından sonra ;
Milli Tesis Güvenlik Belgeleri Milli Savunma Bakanlığı tarafından firmaya yazı ile gönderilir.
NATO Tesis Güvenlik Belgeleri firma yetkilisine bilgi verilerek alınması istenmektedir.
Yukarıda verilen bilgiler danışmanlık tecrübesi doğrultusunda hazırlanmıştır.
İkilemde kalınılan durumlarda MSY 317-2C MSB Savunma Sanayi Güvenliği Yönergesi esas alınacaktır.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!